Featured Posts

Followers

Wednesday 2 January 2013

Resepi Durian Crepe






Selalu makan benda ni, nampak menarik je kawan-kawan jual banyak melabur kat Durian Creeps, tapi now dah tahu cara-caraq buat senang lah save barget.
Senang je n ak buat benda ni sebenarnya.
Tengok gambar pon errmmm.. sumpah terbaikkan. ^.^

Selamat Mencuba 

Durian Crepe & RESEPI FILLING CREAM KASTARD

Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*kiah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan.
3) pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) masukkan air.
5) panaskan non-stik pan.
6) tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.

RESEPI FILLING CREAM KASTARD

200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
*kiah tambah 1sb tepung kastard
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim @peace dalam tin 

6 comments:

  1. Replies
    1. goodluck taw.. nnnt kalaw jd sent gambar kt saya. :)

      Delete
  2. wahh sedap nyer..da rase da
    so pasni nk kne wat la..leh mkn puas2
    btw tq resepi nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Welcome, kalau dah buat tangkap picture sent kat saya tau. Nak tgok jugak. :D

      Delete

Wednesday 2 January 2013

Resepi Durian Crepe






Selalu makan benda ni, nampak menarik je kawan-kawan jual banyak melabur kat Durian Creeps, tapi now dah tahu cara-caraq buat senang lah save barget.
Senang je n ak buat benda ni sebenarnya.
Tengok gambar pon errmmm.. sumpah terbaikkan. ^.^

Selamat Mencuba 

Durian Crepe & RESEPI FILLING CREAM KASTARD

Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
*kiah campurkan sedikit tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 bj telur - dipukul sikit
95 ml air
1 st vanila esen

Cara2:
1) satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) masukkan butter yang dicairkan.
3) pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) masukkan air.
5) panaskan non-stik pan.
6) tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.

RESEPI FILLING CREAM KASTARD

200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
*kiah tambah 1sb tepung kastard
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim @peace dalam tin 

6 comments:

  1. Replies
    1. goodluck taw.. nnnt kalaw jd sent gambar kt saya. :)

      Delete
  2. wahh sedap nyer..da rase da
    so pasni nk kne wat la..leh mkn puas2
    btw tq resepi nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Welcome, kalau dah buat tangkap picture sent kat saya tau. Nak tgok jugak. :D

      Delete