Featured Posts
Followers
Wednesday, 2 January 2013
Daging Masak Kicap
Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihirisasam jawa, garamsebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkihdaun pudina kalau suka.
Cara-cara
daging potong 18bawang kecil, bawang putih halia di kisarbawang besar dikisar berasingancili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumispanaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandanmasukan daging bersama bahan kisar lain dan kicapapabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun karikecilkan api biar mereneh hingga daging empukapabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudinaha....ini la daging Masak kicap.
Selamat mencuba! :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wednesday, 2 January 2013
Daging Masak Kicap
Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihirisasam jawa, garamsebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkihdaun pudina kalau suka.
Cara-cara
daging potong 18bawang kecil, bawang putih halia di kisarbawang besar dikisar berasingancili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumispanaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandanmasukan daging bersama bahan kisar lain dan kicapapabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun karikecilkan api biar mereneh hingga daging empukapabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudinaha....ini la daging Masak kicap.
Selamat mencuba! :)
2 comments:
- Anonymous2 January 2013 at 05:37
wah, respect lelaki pandai masak. hehe
ReplyDelete
happy blogging :)
do visit my blog too :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wah, respect lelaki pandai masak. hehe
ReplyDeletehappy blogging :)
do visit my blog too :)
Amboii.. Masak ni, senang jelah..
DeleteKalau tak reti sedih lah.
ANGKAT besi boleh, angkat kuali mesti boleh punya. :)