Featured Posts

Followers

Friday, 21 December 2012

Resepi Udang Masak Serai


Udang-Udang Bestnya kalau dapat makan Udang..
Kempunan rasanya, maklumlah duduk rumah bujang mana lah nak makan sedap2 sgt, 
kne BARGET perbelanjaan kan.. 
Terpaksalah balik umah Family makan kat sana, mom's cook more SPECIAL.!!! ^.^

By the way just nak update simple entry, resipi Udang Masak Serai yang hari tu duk sibuk cari udang tuu. Yes resipi ni senang bangattt. Sesuai sangat la untuk sesiapa yang suka makan pedas cili api tu ha sesuai. Senang and sedap. Cepat and mudah. 

Bahan-bahan :

  1. Udang segar (kalau nak tukar sotong pun ok kot tapi tak pernah try buat masa sekarang)
  2. Bawang putih (ambillah dlm beberapa ulas mengikut berapa byk udang)
  3. Bawang kecil (bilangan mesti sikit dari bawang putih)
  4. Cili api (nak pedas letaklah banyak mana yang kamu suka)
  5. Serai 
  6. Daun limau purut
  7. Garam
  8. Minyak
  9. Cili padi
Udang tengah tunggu untuk ditumis dan dimasukkan ke dalam rumah baru (baca : perut saya) heh heh heh.

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak. Then blend bawang putih, bawang kecil, and cili padi. Cili padi kalau banyak lagi sedap. Marvellous you allll wah terlebih sudah. Then masukkan daun limau purut dan serai. Serai tu haruslah diketuk dulu ye. Lagi pedas lagi SYOKKKK... Hmmmm tulis entry pun air liur dah nak meleleh dah ni wakakaka. Yucksss selekehlah.

2. Tumis bahan tadi hingga naik bau. Masa ni orang kat depan semua mula ke dapur untuk tinjau apa yang anda masak. Jadi step 2 ni just, tunjuk macho ok. Yes that is step 2.

Tengah tumis ni sedap bau dia oii.

3. Ketiga ni barulah anda masukkan udang. Udang kalau boleh just buang kepala dia je. Ekor dia tu akan membuatkan udang rasa manis ye. Udang manis masak lauk pedas pehhhh. Pastu masukkanlah garam sikit. Kalau nak ada kuah sikit, just tambah air tapi jangan banyak!! Tambah dalam setengah cawan pun ok. Sebab lauk ni kuah sikit macam rendang gitu kan.

So itu je cara-caranya. Simple kan? So harap ada yang cuba. Apa-apa pertanyaan, boleh je tanya.

Ni lah hasilnya Udang Masak Serai. Try okay! ^.^

2 comments:

  1. wow rajin nyer memasak best lah mcm ni kalau sapa jadi teman syok lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehh lahh.. Untuk isteri dan anak-anak 1day :)

      Delete

Friday, 21 December 2012

Resepi Udang Masak Serai


Udang-Udang Bestnya kalau dapat makan Udang..
Kempunan rasanya, maklumlah duduk rumah bujang mana lah nak makan sedap2 sgt, 
kne BARGET perbelanjaan kan.. 
Terpaksalah balik umah Family makan kat sana, mom's cook more SPECIAL.!!! ^.^

By the way just nak update simple entry, resipi Udang Masak Serai yang hari tu duk sibuk cari udang tuu. Yes resipi ni senang bangattt. Sesuai sangat la untuk sesiapa yang suka makan pedas cili api tu ha sesuai. Senang and sedap. Cepat and mudah. 

Bahan-bahan :

  1. Udang segar (kalau nak tukar sotong pun ok kot tapi tak pernah try buat masa sekarang)
  2. Bawang putih (ambillah dlm beberapa ulas mengikut berapa byk udang)
  3. Bawang kecil (bilangan mesti sikit dari bawang putih)
  4. Cili api (nak pedas letaklah banyak mana yang kamu suka)
  5. Serai 
  6. Daun limau purut
  7. Garam
  8. Minyak
  9. Cili padi
Udang tengah tunggu untuk ditumis dan dimasukkan ke dalam rumah baru (baca : perut saya) heh heh heh.

Cara-cara:

1. Panaskan sedikit minyak. Then blend bawang putih, bawang kecil, and cili padi. Cili padi kalau banyak lagi sedap. Marvellous you allll wah terlebih sudah. Then masukkan daun limau purut dan serai. Serai tu haruslah diketuk dulu ye. Lagi pedas lagi SYOKKKK... Hmmmm tulis entry pun air liur dah nak meleleh dah ni wakakaka. Yucksss selekehlah.

2. Tumis bahan tadi hingga naik bau. Masa ni orang kat depan semua mula ke dapur untuk tinjau apa yang anda masak. Jadi step 2 ni just, tunjuk macho ok. Yes that is step 2.

Tengah tumis ni sedap bau dia oii.

3. Ketiga ni barulah anda masukkan udang. Udang kalau boleh just buang kepala dia je. Ekor dia tu akan membuatkan udang rasa manis ye. Udang manis masak lauk pedas pehhhh. Pastu masukkanlah garam sikit. Kalau nak ada kuah sikit, just tambah air tapi jangan banyak!! Tambah dalam setengah cawan pun ok. Sebab lauk ni kuah sikit macam rendang gitu kan.

So itu je cara-caranya. Simple kan? So harap ada yang cuba. Apa-apa pertanyaan, boleh je tanya.

Ni lah hasilnya Udang Masak Serai. Try okay! ^.^

2 comments:

  1. wow rajin nyer memasak best lah mcm ni kalau sapa jadi teman syok lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehh lahh.. Untuk isteri dan anak-anak 1day :)

      Delete