Featured Posts

Followers

Monday 11 March 2013

Sambal kerang pedas masam manis


Sambal kerang pedas masam manis
Oleh: AHMAD AMER








Ni resepi ni ciplakkat FACEBOOK,pastu try masak memang menjadi. favourite kot kerang sambal, mengidamdah lama tu sebab saya masak. Hee..

BAHAN-BAHANNYA
200 gm isi kerang(kerang dibersihkan ..dan dicelur skjap dgn air panas mndidih..kmudian kopek..ambil isinye..)
3 snduk senduk nasi cili kisar-(yg tlh diksar dgn 5 biji bwg kecik,.sebijik bwg merah sederhana..5-6 ulas bwg putih dan sedikit halia)
1 biji bawang kuning hiris bulat2
Garam dan gula secukup rasa
1/2 inci belacan
serai sebtg dititlk
sedikit santan
perahan jus asam jawa
sedikit sos tiram sos cili n sos tomato

CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan..goreng hingga harum, bau blacannye..masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik..tumislaaah..hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam dan gula secukup rasa ,..sos2..dan kacau sebati..
Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah..jgn terlalu kering.. . Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan
blih dimakan bersama nasi, roti dan sebagainya..

No comments:

Post a Comment

Monday 11 March 2013

Sambal kerang pedas masam manis


Sambal kerang pedas masam manis
Oleh: AHMAD AMER








Ni resepi ni ciplakkat FACEBOOK,pastu try masak memang menjadi. favourite kot kerang sambal, mengidamdah lama tu sebab saya masak. Hee..

BAHAN-BAHANNYA
200 gm isi kerang(kerang dibersihkan ..dan dicelur skjap dgn air panas mndidih..kmudian kopek..ambil isinye..)
3 snduk senduk nasi cili kisar-(yg tlh diksar dgn 5 biji bwg kecik,.sebijik bwg merah sederhana..5-6 ulas bwg putih dan sedikit halia)
1 biji bawang kuning hiris bulat2
Garam dan gula secukup rasa
1/2 inci belacan
serai sebtg dititlk
sedikit santan
perahan jus asam jawa
sedikit sos tiram sos cili n sos tomato

CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan..goreng hingga harum, bau blacannye..masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik..tumislaaah..hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam dan gula secukup rasa ,..sos2..dan kacau sebati..
Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah..jgn terlalu kering.. . Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan
blih dimakan bersama nasi, roti dan sebagainya..

No comments:

Post a Comment